Föld alatti szigetelő fal Geolock

Függőleges vízzáró falak az építőiparban és környezetvédelmi célú felhasználásra

lock02Riasztó gyorsasággal növekednek a hulladéktároló- és hulladékkezelő helyeken keletkező, a szennyezőanyagoknak a talajba történő szivárgása által okozott, környezetvédelemmel kapcsolatos gondok. Az ipari tevékenység következtében és tárolótartályok szivárgása által is nagyon sok helyen következik be talajszennyezés. Lehetőség van ugyan a szennyezett talaj megtisztítására (biológiai úton történő lebontás, égetés, … stb.) de a szennyezett talaj kezelése igen költséges művelet, ami a gazdaságossági szempontok miatt nem mindig kivitelezhető. A legpraktikusabb megoldásnak mutatkozik ilyen esetekben a szennyezett térség lezárása. A függőleges szigetelés iránti igény alapján a Cofra BV cég függőleges szigetelő falat fejlesztett ki, Geolock néven. A Geolock műanyag szigetelő fal, amely HDPE fólialemezekből tevődik össze, amelyek zár segítségével köthetők össze. Az összekötő zár teljes vízzárást biztosít, ami megakadályozza a szennyezett talajvíz átszivárgását. A Geolock a meglévő hulladéktárolók szigetelésén kívül alkalmas függőleges falként való használatra is az épületek alapozásánál és a talajvíz áramlásának irányítására is.

HDPE függőleges szigetelő fal

A szennyezett helyek elszigetelésére használatos függőleges szigetelő falaknak több feltételnek kell, hogy megfeleljenek:

 • teljes vízzáróság, vagy gázáthatlanság
 • flexibilitás süllyedés, vagy szeizmikus földmozgások esetén
 • beépítési alkalmasság minden talajtípus esetén
 • a beépítés egyszerűsége
 • sérüléssel, szakadással szembeni ellenállóság
 • vegyi ellenálló képesség
 • hosszú élettartam (legalább 100 év)
 • alkalmasság 40 m mélységig való beépítésre
 • gyökerek és rágcsálók okozta sérülésekkel szembeni ellenálló képesség
 • korhadás és mikroorganizmusok okozta sérülésekkel szembeni ellenálló képesség

Ezen feltételeknek megfelelő fal kifejlesztése hosszú és költséges eljárás, ami nagyszámú, közvetlenül az építkezésen történő teszteléseket igényel. Azoknak az anyagféleségeknek a száma, amelyek e célra használhatók, igen korlátolt. Az olyan anyagokat, mint az agyag, bentonit és még néhány szintetikus anyag, alkalmasnak tekinthetjük az e célra történő felhasználásra. A Cofra BV cég sok tapasztalattal rendelkezik a műanyagoknak a geotechnikában való alkalmazása terén, ami nagymértékben leegyszerűsítette az anyag kiválasztását. A függőleges szigetelő falak építéséhez a Cofra BV cég nagy sűrűségű polietilént - HDPE szigetelő lemezeket kezdett el használni, síkbeli összeállítható gát formájában.

Geolock

lock04A szigetelő fal keresztmetszete 4 jellemző részből tevődik össze:

 1. az összekötő zár belső része - kalapács alakú,
 2. 1,5 - 2,5 mm vastagságú HDPE fólia, amelyre ráhegesztik az összekötő zárat,
 3. az összekötő zár külső része (anya),
 4. hidrofil tömítés

A speciális - patent szelvényű - összekötő zár a függőleges HDPE lemezek összekapcsolására szolgál. A zárszelvény extrúziós módszerrel, már a gyárban hozzá van kapcsolva a HDPE fóliához, ami által biztosított a kötés legjobb minősége. Ugyanez a rendszer kerül alkalmazásra a szigetelő rendszerek szerkezetében, az anyagfelhasználás csökkentése érdekében. Elméletileg a fólia korlátlan hosszúságban kerülhet gyártásra, de a raktározási és szállítási szempontok miatt a 15 m-es legnagyobb hosszméret került bevezetésre. A 15 m-t meghaladó méreteknél az építkezés helyszínén hegesztik rá a HDPE fóliára. A Geolock rendszer összekötő zárja már 2,0 mm - es vastagság mellett teljesíti a zártest szigetelő képességének a feltételeit. A Geolock összekötő zárak szilárdságának és szigetelő képességeinek a növelése céljából a zárszelvény 5 mm-es vastagságban kerül gyártásra. A Geolock rendszer egyedülálló tulajdonsága a teljesen vízzáró zár gyártásának a lehetősége. A zár belső testében lévő nyílásba hidrofil tömítés kerül - ez a táguló tömítés neoprén alapanyagú gumiból készül, amely vizet és vegyi anyagokat át nem eresztő tulajdonsággal rendelkezik. A hidrogeológiai viszonyoktól függően a hidrofil tömítés képes az eredeti térfogatához viszonyítva 16x-os nagyságúra növekedni. Ez a térfogat-növekedés lehetővé teszi az összekötő zár belsejének a teljes kitöltését, még a föld, vagy az altalaj benyomódása esetén is, lezárva ezzel a zár esetleges hézagait is.

Vegyi ellenállóság

A Geolock nagyon sokféle vegyi anyaggal szemben ellenálló, beleértve a savakat, gázokat, sókat, alkoholokat, olajokat és szénhidrogéneket is. A Geolock sok próbának lett alávetve hulladéktárolókban és vegyi hulladéktároló helyeken. A próbák által bizonyítást nyert, hogy a Geolock ellenálló a gyakorlatban előforduló vegyi anyagok kombinációjának a hatásával szemben is.

Alkalmazási területek

A Geolock alkalmazási területei alapjában véve 3 fő csoportba sorolhatók:

 • függőleges szigetelő falak talajszennyezés előfordulása esetén,
 • szivárgás elleni fal geotechnikai mérnöki létesítményeknél
 • - gázszivárgás elleni fal hulladéktároló helyeken.

A rendszer sok országban van használatban, többek között Japánban, az USA-ban, Nagy-Britanniában, Olaszországban. A hulladéktárolók szigetelő rendszereként való alkalmazáson kívül a Geolock rendszert használják szivárgás elleni védelemként a talajvíz szintje alatt lévő utak szigetelésére, vízvezető csatornáknál, víztározóknál, vagypedig olyan helyeken, ahol a metán áthatol a környezetbe.

A beépítés módja

geolock-artA Geolock függőleges szigetelő fal acéllemez segítségével építhető be, amely által a HDPE szigetelő fólialemezeket vibráció alkalmazásával juttatják el a kívánt mélységbe. Ez a rendszer csak kis mélységekbe történő beépítésre alkalmas, viszonylag puha talajokban. Amennyiben nagyobb mélységbe történő beépítésre van szükség, a Geolock szigetelő falat az előre elkészített bentonitos-cementes résbe építik be. A kombinált szerkezet teljesen vízzáró és lehetővé teszi a nagyobb mélységekbe - egészen a 40 méteres mélységig - történő beépítést a talajtípusok majd mindegyikénél. A zár vizsgálatát speciális segédeszközök segítségével lehet elvégezni, amelyek lehetővé teszik a beépítés közbeni, mechanikus úton történő ellenőrzést. A vizsgálatot elektromos áramkör segítségével is el lehet végezni.

A Geolock bejegyzett védjegy