Függőleges drén MebraDrain

Hol és miért alkalmazzuk a függőleges drénezést?

m19A függőleges drének használatával történő talajkonszolidáció alkalmazható azokon a helyeken, ahol olyan összenyomható és vízzel telített talajok vannak, mint az agyag és a homokos agyag. Ezekre a talajokra jellemző az igen törékeny struktúra és a szemcsék közötti kitöltetlen hézagok, amelyek többnyire vízzel telítettek. Ha az olyan terhelések, mint az úttöltés, vagy a gátak, puha, összenyomható talajokra hatnak, az önsúlyuk hatása által jelentős mértékű süllyedést idézhetnek elő. Az ilyen süllyedés komoly gondokat okozhat a szerkezetben az építkezés ideje alatt, illetve az építkezés befejezése után.

Minden terhelés előidézheti a pórusokban jelenlévő víz nyomásának a megnövekedését. A vizet át nem eresztő talajokban ez a víz csak igen lassan távozik el a túlnyomásnak kitett helyekről. Ezenkívül a pórusokban megnövekedett nyomás a talajok instabilitását idézheti elő, aminek a következtében csúszófelületek jöhetnek létre. Ezek a instabil altalajviszonyok lassítják a töltések szerkezetének az építését a pórusvíznyomás hatása miatt. A MebraDain függőleges drénrendszer csökkenti a szerkezet megépítéséhez szükséges időt és egyúttal növeli a földmű stabilitását.

A függőleges drénezés gyorsítja a talaj konszolidációját

A talajkonszolidációs folyamat felgyorsítása végett elengedhetetlenül szükséges a pórusvíz talajból történő távozási útvonalának a lerövidítése. Ezt a célt lehet elérni a Mebradainnek az összenyomható talajrétegbe történő beépítésével. A pórusvíz a terhelésből származó nyomás hatására vízszintes irányban áramlik (töltés) a legközelebbi drénhez, amelyen keresztül szabad folyással távozik a vízzel telített talajból. A Mebradrain segítségével a konszolidáció ideje jelentősen csökken és általában az építés ideje alatt már be is fejeződik. Amennyiben a töltés terhelésének a biztosítása gondot okoz, vákuumos rendszerű megoldás is alkalmazható. A drénnel ellátott szakasz HDPE szigetelő fóliával történő letakarása és annak rögzítése után alulnyomás létrehozásával a víz az altalajból eltávolításra kerül.

MebraDrain

md88A MebraDrain - MD előregyártott függőleges drén, nagy hajlékonyságú konfigurációhoz, amely extrudált, polipropilén belső részt tartalmaz - az áramló víznek a belső részben mindkét irányban történő elvezetésére van tervezve. A belső rész szilárd és tartós, nem szőtt anyagú, kiváló szűrőképességgel rendelkező polipropilén szűrővel van borítva. A MebraDrain - MD négy tipusa van forgalomban: Az MD 7407 és MD 7007 típusok olyan megoldásoknál alkalmasak, amelynél a drénezés max. mélységére nincs igény (25 m-ig) és az összenyomhatósági arány 20% alatt van. Az MD 88 és 88M típusok a 60 m mélységig terjedő használatra alkalmasak, 50%-ig terjedő összenyomhatósági aránnyal, a drénképességek csökkenése nélkül. Mindkét típus az építés helyén lévő talajviszonyoknak megfelelő szűrővel kerül szállításra. A MebraDrain MD folyamatos minőség-ellenőrzés alatt áll a magasfokú vízelvezető képesség biztosítása és az építkezésen való terhelése utáni megbízható működése érdekében.

A talajok stabilizációja - elterjedt az egész világon

MA MebraDrain MD egyike a világon leginkább használatos előregyártott függőleges drénjeinek. A MebraDrainnak a nem teherbíró talajok stabilizációjára való világméretű használata folytán a 200 millió méter mennyiségű beépítésre került drén pozitív visszajelzés az ügyfelek elégedettségéről. A MebraDrain MD építésével biztosított a jó minőség és a nagy vízelvezető kapacitás. Az MD rendszer előnyei:

  • a talajrétegek kismértékű sérülése,
  • a környezet garantált víztelenítése, nagy talajnyomás és deformációk esetén is,
  • a drén belső része és a szűrő a talajtípusnak megfelelően választható ki a szállításhoz,
  • a beépítés gyors folyamata (átlagosan 8.000 fm naponta egy gépnél),
  • a rendszer variálhatósága a konszolidáció lerövidítése érdekében, az építkezés igényei szerint,
  • a drének beépítése max. 60 m mélységig,
  • a beépítés egyszerű módon történő ellenőrzése,
  • a beépítő gépi berendezések által kibocsátott dokumentáció elektronikus formában készül.

A szűrőmembrán

A szűrőmembrán fontos szerepet tölt be az MD függőleges drének összetételében. A szűrőmembrán szilárd, ellenálló, nemszőtt polipropilén textíliából készül és TYPAR kereskedelmi elnevezéssel kerül forgalmazásba. A membrán szűrőként szolgál, amely lehetővé teszi a talajvíznek a drén belsejébe való bekerülését, és meggátolja a szűrő eltömítődését. 

Az altalajban vízáteresztő rétegek előfordulása esetén a töltés súlya általi terhelés hatására a pórusvíz a vízáteresztő rétegeken a legközelebb lévő függőleges drén felé áramlik. A vízáteresztő rétegek kihasználása céljából a vízáteresztő szűrő drénező tulajdonságainak azonosak kell lennie a vízáteresztő rétegekéivel. Mivel a MebraDrain szűrőjének nagyobb a relatív vízáteresztő képessége, mint a talajtípusok többségének, garantált a réteges talajokban történő effektív vízelvezetés.

A Mebradrain bejegyzett védjegy