Mikrocölöp rendszer AuGeo

Innovatív alapozási technikák

A kevésbé teherbíró talajokon való, gyors ütemben történő építkezések igénylik az olyan innovatív alapozási technológiákat, amelyeket a gazdaságossági szempontokat figyelembe véve, széleskörűen lehet alkalmazni. A Cofra BV cég AuGeo mikrocölöpös rendszere ezen igényeknek megfelelően került kifejlesztésre. Az AuGeo rendszer a teherbíró altalajra alapozott mikrocölöpökből tevődik össze, amelyek georáccsal és laza talajokkal (kavicszúzalék, kavicsos homok) vannak befedve.

AuGeo - süllyedésmentes megoldás

augeo04Az AuGeo rendszer számítások alapján meghatározott mennyiségű cölöpből áll, négyzetes, vagy háromszög alakú kiosztásban. A cölöpök szélesített cölöpcsúccsal kerülnek beépítésre, a teherbíró altalajra. A cölöpök szélesített talprésze átadja a terhelést a "teherelosztó rétegre" amely a kis deformálódású egytengelyű merevítő georácsok 2 rétege közé helyezett laza töltésből (kavics, kavicszúzalék) áll. A "teherelosztó réteg" biztosítja a terhelőerő egyenletes átvitelét az egyes mikrocölöpökre. A mikrocölöpök elosztása az átadandó terhelés nagyságától függ. A cölöpalapra épített feltöltéseket gyakran olyan helyeken alkalmazzák, ahol az építményt rövid időn belül át kell adni és ahol nem szabad süllyedésnek bekövetkeznie. Az AuGeo rendszer alkalmazható a már megépített infrastruktúrával rendelkező helyeken is, ahol a vibrációs módszerek alkalmazása nem megfelelő, illetve a már létező épületeken süllyedés okozta károk keletkezhetnének.

Az AuGeo rendszer tervezése

A georács/textília a BS 8006 "Code of practice for strengthened/reinforced soils and other fills" nevű Brit Műszaki Szabvány felhasználásával van megtervezve. A georácsok két rétege oly módon van egymásra fektetve, hogy a georács első rétege a töltés hosszanti irányában van elhelyezve, a georács második rétege pedig keresztirányban a hosszanti irányban elhelyezett georács első rétegére. A számítás azt mutatja, hogy a georács/geotextília kívánt szilárdsága emelkedik, míg a feltöltés vastagsága csökken, amit a mikrocölöpök megnövelt távolsága okoz. A Cofra-Cemie cég rendelkezésre bocsátja a BS 8006 szabvány szerinti számítási módszert , Excel táblázati program formájában.

Beépítés

auhlavicaAz AuGeo cölöpök beépítése a szerkezeti réteg felszínéről történik. A Cofra MY-200 fej az acélból készült, 220 mm átmérőjű, 10 mm falvastagságú béléscső lenyomására használatos. Az acélcső belsejében lezárt végű műanyag cső van, amely egy szélesített cölöpcsúcsot tartalmaz. A csövek lenyomása egyenletes sebességgel történik, amely minimalizálja az altalaj és a behelyezett cölöpök sérülését. A lenyomásnál a megfelelő ellenállás (min. 30t) elérése után az acélcsövet kihúzzák. Az AuGeo rendszer mikrocölöpei 25 m mélységig alkalmazhatók.A műanyag cső a talajban marad, az acéltok viszont visszahúzásra kerül. Az így behelyezett csövet a megfelelő méretre vágják, ellátják "merevítő kosárral" és kitöltik betonnal, a cölöpfejet is beleértve. A cölöpök közötti helyet homokkal töltik ki és a cölöpfejek szintjéig tömörítik. Megfelelő feltételek mellett el lehet érni a 20 - 30 cölöp/óra beépített mennyiséget. A beépítés folyamatos vizuális ellenőrzésén kívül a minőség elektronikus mérőrendszerrel történő ellenőrzése is folyik a beépítés ideje alatt. A beépítés ideje alatt automatikusan feljegyzésre kerül a behatolási mélység és a behatolási ellenállás értéke.Ezáltal minden egyes cölöp részére dokumentum készül arról, hogy a cölöp teherbíró talajba lett beleállítva.

A AuGeo bejegyzett védjegy