Műanyag szádfal rendszer Geoflex

Műanyag szádfal rendszer GEOFLEX

A Cofra B.V. cég által kifejlesztett Geoflex rendszer az acél, vagy keményfa anyagú szádfalak helyettesítésére használt alternatív, műanyag szádfal rendszer . A műanyag, amelyből ez a szádfal készül, hosszú élettartamú és ellenálló a talajviszonyok között, a természetben előforduló anyagok hatásával szemben, ellenáll az időjárás viszontagságainak, a sós- és édesvizek hatásának, a rágcsálók kártevésének. 

A tömeg/szilárdság arány CAD technológia (számítógépes támogatással történő tervezés) alkalmazásával lett meghatározva, létrehozva az újgenerációs szádfalakat. 

A program GEOFLEX.EXE letöltéséhez kattintson ide.

A Geoflex szádfal fő előnyei:

  • hosszú élettartam, egyszerű beépíthetőség, költséghatékonyság,
  • környezetbarát megoldás,
  • időjárásellenállóság, a rágcsálók kártevéseinek, korróziónak való ellenállóképesség.

Az időjárási viszonyokkal szembeni kiváló ellenálló képességének köszönhetően a Cofra - Chemia Kft. 10 éves garanciát nyújt az anyagra.

Fejlesztés

flex03A Geoflex szádfal rendszer az acél- és a tropikus fa anyagú szádfalak helyettesítésére használt szádfal rendszer, pl. támfalak készítésénél, partok védelménél. A termék a hosszú élettartamú és elérhető áron beszerezhető szádfalak iránti igények felmerülése következtében került kifejlesztésre. Annak érdekében, hogy az alapanyag minősége alkalmazkodjon a végtermék iránt támasztott követelményekhez, az alapanyaghoz stabilizátorokat, színezőanyagokat adnak, az UV-sugárzással szembeni ellenállóság növelése érdekében pedig még más adalékanyagokat is. A felhasznált anyag újrahasznosítható.

Az anyagszilárdság javítása céljából ütésállóságot növelő adalékanyagokat adnak az anyaghoz, amelyek a mechanikai sérüléstől védik a falat, főleg a fal egyes részeinek a behelyezésekor. Jelentős nyomásterhelés hat a szádfalakra azokon a helyeken, ahol pl. hajókat kötnek ki a part mentén. 

A műanyag szádfalak előnye a többi építőanyaggal szemben a hosszú élettartamon kívül még az, hogy az anyaga környezetbarát. A felhasznált műanyag inaktív, ami azt jelenti, hogy az általánosan használt vegyi anyagokkal érintkezve nem oldódik, és a talajvízbe nem bocsát ki semmilyen mérgezőanyagot. A trópusi őserdők kivágásának a veszélyével kapcsolatban sokszor hallunk a kemény fák használata elleni tiltakozásokról. Ezek a faanyagok vegyi anyagokkal történő konzerválásuk révén (kreozottal való impregnálás) károsan hatnak a környezetre. 

Ezért egyre gyakrabban folyamodnak a természetes partok védelménél növények kiültetéséhez.

Azokon a helyeken, ahol ezt a megoldást nem lehet alkalmazni, mint pl. a stabilizációs gátaknál, mély vizeknél az erős hullámok abráziós hatásának kitett helyeken, csatornák partjain, meredek lejtőknél, vagy erős sodrásnak kitett helyeken jó megoldást jelent a Geoflex használata.

Műszaki adatok

A Geoflex 30 cm széles, lenyomott szelvény. A gyártása úgy történik, hogy a megolvasztott műanyag alapanyagot átnyomják egy előre elkészített gyártóeszközön. Ezzel a módszerrel tartós terméket állítanak elő, amelyet lehűtenek és a szükséges méretűre vágnak. Ez a folyamat garantálja az állandó minőséget és a méretstabilitást. A szádfalakat minden nehézség nélkül a kívánt méretűre lehet vágni.

Az egyes lemezek összekötő zárral vannak ellátva, amely belső és külső szelvényből áll. A szelvények tökéletesen egymásba illeszthetők, garantálva ezzel a kötés jó húzószilárdságát.

A többféle konfiguráció lehetőséget nyújt a tervezőnek két különböző szádfal közül történő választásra, melyeknél nagy a hajlítószilárdságuk közötti különbség.

A kötőzár kialakításánál a következőkből indultunk ki:

  • nincs szükség geotextília alkalmazására, amely meggátolná a talaj apró szemcséinek a kimosódását,
  • lehetséges legyen a kötőzárban történő részleges deformáció, mivel ez lehetővé teszi a lejtő alakjának a követését,
  • a derékszögű behajtásoknál nincs szükség sarokszegély szelvényekre,
  • lehetőség van két konfiguráció kialakítására egyforma szádprofillal, pl. hullámos lemez és szádfal.

Beépítés

flex08A Geoflex szádfal szelvény tömege csak 3 kg/m, ami azt jelenti, hogy a hullámos lemez tömege kb. 9 kg/m2. Ezért a termék még hosszabb lemezek esetén is nagyon könnyen kezelhető. A termék kis súlyából a következő előnyök származnak:

  • alacsony szállítási költségek
  • a beépítésnél nincs szükség nehézgépek használatára

A Geoflex szádfalat vibrátoros leveréssel, vízsugaras berendezéssel, esetleg dinamikus tömörítéssel, vagy kotrógép segítségével történő benyomással lehet beépíteni. A szádfalakat más építőanyagokhoz egyszerű módon lehet csatlakoztatni. A lemezek ragaszthatók, összehegeszthetők, összevarrhatók és át lehet őket fúrni. A felső rész lezárásaként használhatunk faanyagot, betont, acélt, vagy műanyagot és bekötő rendszereket is, amennyiben az alkalmazás szempontjából erre szükség van.

Alkalmazási terület

A GEOFLEX szádfal az acélból és fából készült szádfalak helyettesítésére lett kifejlesztve. Szilárdság szempontjából a hullámos szádfal lemezek a 24 mm vastag, fából készült szádfalakkal hasonlíthatók össze, a szádfal konfigurációk pedig az 50 mm vastag, keményfából készített falaknak felelnek meg. A Geoflex szádfalak használatának a megtervezéséhez ugyanazokat a számítási módszereket lehet alkalmazni, mint az acélból és fából készített szádfalak esetében.

A Geoflex többféle célú alkalmazásra használható, mint pl.:

  • szádfal, elkülönítő fal, támfal, partok védelme, halzsilipek, stb.

Környezetbarát megoldások

A Geoflex alkalmazható partok védelmére, víz alatti padok kialakítására. A Geoflex alkalmazásával vonzóbbá és biztonságosabbá tehetők a vízpartok.

A GEOFLEX bejegyzett védjegy